instructiuni proprii ssm pentru activitatea de sablare

Instructiuni proprii SSM pentru activitatea de sablare 

Continut 

Instructiunile proprii pentru activitatea de sablare cuprind prevederi specifice de securitate a muncii pentru prevenirea accidentelor de munca si imbolnavirilor profesionale in activitatea din atelierele de sablare. 

Scop 

Scopul prezentelor instructiuni este eliminarea sau diminuarea riscurilor de accidentare si imbolnavire profesionala existente in cadrul acestei activitati, proprii celor patru elemente componente ale sistemului de munca (executant - sarcina de munca - mijloace de productie - mediu de munca). 

Domeniu de aplicare 

Prezentele instructiuni proprii se aplica activitatilor din turnatorii desfasurate de persoane fizice sau juridice, indiferent de forma de proprietate si de modul de organizare a activitatii. 

Conexiunea cu alte acte normative 

Prevederile prezentelor instructiuni se aplica cumulativ cu prevederile instructiunilor generale de securitate si sanatate in munca. 

Pentru activitatile nespecifice sau auxiliare activitatilor de sablare se vor aplica prevederile instructiunilor specifice si ale celorlalte reglementari legale in vigoare. 

P Revizuirea instructiunilor rezentele instructiuni se vor revizui periodic si vor fi modificate ori de cate ori este necesar, ca urmare a schimbarilor de natura legislativa, tehnica etc. survenite la nivel national, al unitatilor sau proceselor de munca. 

In atelierele de sablare a pieselor se vor respecta prevederile Instructiunile proprii SS! cu carcater general" Instructiunile proprii SS! pentru activitatea in atelierele de vopsitorie" Instructiunile proprii SS! pentru utilizarea energiei electrice in medii normale" Instructiunile proprii SS! pentru manipularea manuala a maselor. Instructiunile proprii SS! pentru sudarea si taierea metalelor. Salariatii vor utiliza echipamentul de protectie acordat conform normativului intern de acordare a echipamentului individual de protectie. 

#uratarea pieselor se va executa in incaperi speciale sau, in lipsa acestora, intr-o zona izolata a halei. 

In timpul curatarii manuale, piesa va avea o pozitie stabila" curatarea pieselor asezate unele peste altele este interzisa. 

$a debavurarea si curatarea pieselor mari, care nu pot fi asezate pe sol datorita formei lor, se va fixa piesa cu ajutorul unei capre sau pene de siguranta. 

$a dezmembrarea retelelor sau maselotelor prin lovire cu ciocanul, se va izola zona de lucru prin paravane rezistente impotriva improscarilor cu aschii de fonta, pamant sau piese desprinse. 

Pentru curatarea pieselor mici, cu masa sub %& 'g, se vor folosi tobe rotative prevazute cu dispozitive de absorbtie a prafului si cu izolatie fonica. 

Sablarea pieselor de dimensiuni mijlocii, care se efectueaza in cabine, salariatul va conduce jetul din afara cabinei. 

rmarirea lucrului in cabina de sablare se va face printr-un vizor etans, care se va inlocui atunci cand vizibilitatea scade. 

Instalatiile de ventilatie vor crea in interiorul cabinelor de sablare o depresiune adecvata pentru a impiedica scaparile de praf spre exterior.

Salariatii care lucreaza in interiorul incaperilor de sablare avand masa peste, vor fi supravegheati prin vizoare speciale, montate in peretii incaperilor, de catre un salariat numit special in acest scop. 

Intrarea persoanelor straine in camerele de sablare este interzisa. 

Instalatia de ventilatie a incaperilor si agregatelor de sablare va fi prevazuta cu cicloane si filtre de praf umede sau cu alt sistem de filtrare corespunzator. 

*unctionarea instalatiei sablare cu usile deschise sau cu perdelele de cauciuc protectoare descompletate este interzisa. 

Interiorul cabinelor de sablare va fi iluminat corespunzator. 

$a masinile de sablare se va asigura etanseitatea spatiului de lucru, pentru a se evita ranirile provocate de materilul pentru sablare din spatiul de lucru, precum si imbolnavirile produse de praful fin degajat. 

Pentru operatiile de sablare, salariatii vor lucra cate doi intr-un schimb, intrand pe rand in cabinele de sablare, la intervale scurte de timp. 

Se interzice accesul in interiorul instalatiilor de sablare atat timp cat aparatele sunt in functiune. +eparatiile si intretinerea instalatiilor de sablare se va realize de catre personal autorizat. 

Se interzice stationarea persoanelor straine in jurul instalatiei de hidrosablare. 

Piesa de sablat va fi fixata corespunzator si inainte de inceperea operatiei se vor indeparta toate persoanele din camera de sablaj. 

In timpul lucrului, operatorul va sta tot timpul in spatele paravanului de protectie. 

numai dupa terminarea sablarii (oprirea instalatiei de sablare) este admisa deschiderea usii de la camera de sablare