ipssm utilizare bazin inot

INSTRUCTIUNI DE LUCRU SI DE SECURITATE SI SANATATE IN MUNCAPENTRU INOT 

 Utilizatorii piscinelor trebuie sa fie constienti de riscurile la care sunt supusi atunci cand intra in piscina.  Trebuie sa se asigure cu privire la adancimea apei si la alte riscuri sau pericole la care pot fi supusi.  Trebuie sa se respecte instructiunile de utilizare afisate in unitate. 

 Nu sunt permise alergarile, jocurile cu mingea si alte jocuri imprudente pe marginea bazinului, nu e  voie sa se impinga intre ei, nu e voie sa se alerge, etc.. 

 Fiecare participant (vizitator) trebuie sa evite riscurile cu privire la suprafetele umede. 

 La bazinul de înot se va folosi costumul de baie,și este obligatorie casca pentru a intra în bazin.Nu se va intra în incinta bazinului fară prezenta antrenorului,care răspunde de ordinea și disciplina sportivilor.  Masuri de siguranta pentru vizitatori 

Pe lângă măsurile eficiente de tratare și dezinfecție a apei din bazinele de înot, este foarte importantă  efectuarea unui duș de către utilizator înainte de a intra în bazinul de înot. Trebuie încurajată folosirea  toaletei mai ales la copii înainte de intrare în bazin, pentru a preveni urinarea în apă şi contaminarea  accidentală cu fecale. De asemenea, existența unui pediluviu cu apă clorinată, pentru dezinfecția picioarelor, la intrarea în bazin, limitează contaminarea apei. 

Este interzis accesul în bazinele de înot a persoanelor care: 

- sunt purtătoare de boli transmisibile, cu plăgi deschise, dermite sau dermatoze 

- se afla sub influenţa băuturilor alcoolice 

Alte obligațiuni și recomandări: 

Pentru a menţine igiena apei din bazin, se recomandă folosirea căştilor de baie. 

Copiii sub 7 ani au acces la bazin numai însoţiţi şi supravegheaţi de asistentul /instructorul de înot. Nu este permis accesul cu animale de companie. 

Nu sunt permise alergările şi jocurile imprudente pe marginea bazinului. 

Este obligatorie respectarea instrucţiunilor afişate de către administratorul de bazin. 

Pentru evitarea unor accidentări, utilizatorii trebuie să fie conştienţi că fiecare bazin este diferit, astfel încât  înainte de a intra în piscină, să se asigure de adâncimea apei, de pante abrupte în bazine şi de alte pericole. În mod obligatoriu, se va asigura un punct de prim-ajutor, trusă de prim-ajutor pentru cazuri de leşin sau  înec sau orice alt tip de accidente. 

Responsabilitățile persoanelor de supraveghere 

• Răspunderea față de siguranţa persoanelor care utilizează piscine sau bazine de înot • Prevenirea leziunilor prin minimizarea sau eliminarea situaţiilor periculoase 

• Prevenirea înecurilor sau a altor incidente în zona pe care o supraveghează, prin: educare şi informare  asupra situaţiei curente, avertizare asupra pericolelor, interzicerea unei activităţi particulare. 

Atribuţiile persoanelor de supraveghere: 

- aplicarea regulilor de înot, pentru a preveni apariţia accidentelor 

- observarea permanentă a zonei de responsabilitate, pentru identificarea rapidă a urgenţei şi intervenţia  eficientă 

- supravegherea modului de folosire a echipamentelor 

- executarea imediată a salvărilor de la înec sau a altor acţiuni necesare 

- acordarea imediată a primului-ajutor când este necesar 

- comunicarea permanentă cu utilizatorii de piscină şi colegiiSupraveghetorii sunt instruiţi pentru: acordarea primul-ajutor, cu resuscitarea cardio-respiratorie, utilizarea  tărgilor pentru imobilizarea coloanei vertebrale, a gulerelor cervicale.