instructiuni proprii ssm pentru activitatea de lacatuserie

 Instructiuni proprii SSM pentru activitatea de lacatuserie 

 Bancurile de lucru folosite la locurile de munca unde se executa lucrari de lacatuserie, trebuie sa  fiestabile, bine fixate si suficient de rezistente. 

 Menghinele, de toate tipurile, vor fi utilizate numai daca au corpul, dintii, falcile, surubul central  simanerul de strangere in buna stare. Menghina nu se va folosi ca nicovala si nu se va bate cu  ciocanul peea. 

 Locul unde se efectueaza lucrul cu dalta trebuie sa fie protejat astfel incat schijele ce se desprind  sa nu poata lovi persoanele ce se afla in vecinatate. 

 Pe sol, in fata bancului de lucru, se vor aseza gratare din lemn, in cazul pardoselilor din beton.  Banculde lucru va fi pastrat in perfecta stare de curatenie, uleiul sau grasimile de pe suprafata  bancului vor fiindepartate imediat cu ajutorul unor carpe. 

 In timpul lucrului la masini unelte (polizoare, masini de gaurit sau debitat etc.) se vor respecta  prevederile pe linie de securitate si sanatate in munca, stabilite pentru masinile respective.  Pentru protejarea ochilor, se vor utiliza ochelari de protectie, in special in timpul efectuarii  lucrului la polizor, taierea la rece a suruburilor, niturilor, tablelor, curatirea zgurei, spargerea  betonului etc. 

 Pentru prevenirea accidentelor prin alunecare, se va evita formarea petelor de apa sau ulei,  acesteatrebuind sterse cu carpa sau nisipate, imediat ce s-ar forma. 

 Uneltele de mana vor fi confectionate din material corespunzator operatiilor ce se executa.  Unelteleactionate electric sau pneumatic, vor fi prevazute cu dispozitive sigure de fixare a sculei,  precum sidispozitive care sa impiedice functionarea necomandata. 

 Cozile si manerele uneltelor de mana vor fi netede, bine fixate si vor avea dimensiuni care sa  permita prinderea lor sigura si comoda. Cozile manerelor din lemn vor fi de esenta tare, cu fibre  axiale, drepte,fara noduri si crapaturi sau aschii desprinse. Cozile se fixeaza cu pene. Nu se  utilizeaza acelasi maner lamai multe unelte de mana. 

 Uneltele de percutie din otel (ciocane, dalti, foarfeci, dornuri etc.) vor fi executate conform  normelor si standardelor in vigoare. In cazul aparitiei deformarilor (floare), acestea se vor rectifica  imediat. Seinterzice utilizarea sculelor de mana, defecte sau improvizate. 

 La utilizarea uneltelor de mana actionate electric, se vor folosi cordoane bine izolate, cu stekere  in buna stare. Prizele si fisele vor fi cu contacte perfecte, pentru a se realiza protectia prin legare la  pamantsau la firul neutru al instalatiei. 

 Corpurile abrazive vor fi schimbate numai de persoane autorizate special in acest scop, pe  bazadeciziei emise de conducerea societatii (imputernicire) 

 Toate uneltele de mana vor fi verificate cu atentie la inceputul lucrului. Cele ce nu  corespundconditiilor normale de lucru, vor fi inlocuite imediat, interzicandu-se utilizarea celor  defecte sauneadecvate operatiilor respective (unelte improvizate, deformate, necalibrate, fara  manere, defecte etc.). 

 Toate lucrarile de interventii si reparatii se vor efectua numai in baza dispozitiilor primite de  laconducatorul locului de munca respectiv, care preda utilajul pentru interventie sau reparatie.  Inainte de inceperea interventiilor si reparatiilor la utilaje sau masini, se vor lua masuri de  securitate prin scoaterea sigurantelor electrice, de catre electrician si aplicarea de tablite avertizoare  pe automatulde pornire a utilajului: “NU CUPLATI, SE LUCREAZA”. 

 Se interzice, in timpul functionarii utilajelor sau masinilor, reglarea, repararea, ungerea, curatirea  sauindepartarea aparatoarelor sau dispozitivelor de protectie. 

 In cazul utilizarii iluminatului portativ, se va tine seama de mediul de lucru, fiind admisa  folosirealampilor electrice alimentate cu tensiune nepericuloasa, de maxim 24 V.  Dupa efectuarea reparatiilor sau interventiilor, se vor lua masuri de remontare a tuturor  aparatoarelor si dispozitivelor de protectie si de remontare a legaturilor la centura de impamantare.  Utilajul sauinstalatia se va preda conducatorului locului de munca respectiv.  Locurile de munca care prezinta pericole vor fi semnalizate cu indicatoare de avertizare  sauinterzicere.

 Toate golurile din pereţi, amplasate cu marginea de jos la o înălţime sub 0,70 m deasupra  planşeuluişi care comunică spre exteriorul construcţiilor sau dau spre locuri unde nu există un  planşeu continuu,se vor îngrădi.De asemenea se vor acoperi şi îngrădi cu balustrade executate pe tot conturul, cu oînălţime de cel puţin 1 m, golurile din planşeele clădirilor în construcţie pe care se  execută lucrări sau e posibil să se circule; golurile vor fi marcate cu indicatoare de pericol.  Golurile de ferestre şi uşi unde nu s-a montat tâmplăria vor fi închise provizoriu pentru a feri  personalul muncitor de curenţii de aer. 

 Locurile de munca si de circulatie trebuie sa dispuna de un iluminat care sa asigure  desfasurareafunctiilor vizuale si securitatea persoanelor corespunzator sarcinii de munca.  Lucratorii trebuie sa dispuna pe santier de apa potabila sau alte bauturi nealcoolizate in  cantitatisuficiente. De asemenea, trebuie sa dispuna de facilitati pentru a-si lua masa in conditii  satisfacatoare. 

 Conducatorii formatiuniilor de lucru sunt obligati sa verifice zilnic, inainte de inceperea  lucrului,daca sculele sunt in stare tehnica corespunzatoare si daca cele actionate electric sunt legate  la pamant.