instructiuni proprii ssm pentru freze

Instructiuni proprii SSM pentru freze 

1. N-ai voie sa lucrezi la freza daca nu cunosti constructia, modul ei de functionare si daca nu ai  fost instruit de catre maistru, pentru ca lucrul sa se desfasoare fara pericol. 

2. Inainte de a incepe lucrul verifica bunul mers al masinii, convinge-te ca toate dipozitivele si  sculele sunt in perfecta stare, verifica daca freza corespunde materialului ce se prelucreaza,  precum si regimul de lucru indicat in fisa de operatii si daca masina are legatura la priza de  pamant. 

3. Poarta imbracaminte stransa pe corp, parul strans si bine acoperit. Nu purta echipamentul de  protectie uzat s-au rupt. 

4. Asigura-ti fixarea pieselor pe masa masinii cu ajutorul dispozitivelor speciale sau in menghina. 

5. La operatia de frezare, cuplarea avansului se va face numai dupa prinderea prealabila a frezei. La oprirea masinii de frezat se va decupla intai avansul si apoi se va opri axul frezei. 

6. Este interzisa masurarea si verificarea calitatii suprafetei prelucrate a piesei, in timpul rotatiei  frezei. 

7. In timpul mersului frezei nu apropia mana de scula taietoare de lucru (freza), fiind pericol de  accidente. 

8. Nu incerca sa grabesti oprirea masinii franand cu mana. 

9. Este interzisa folosirea la strangerea pieselor a prelungitoarelor. 

10. Nu lasa sa se ingramadeasca spanul pe masina si nu indeparta spanul cu mana, ca te poti taia, In  aceasta directie foloseste carligul de span sau maturica. 

11. Este interzisa sustragera atentiei lucratorului sau acceptarea sustragerii atentiei de catre acesta. 12. Opreste masina unealta: 

1. – daca pleci de langa masina, chiar si pentru un timp scurt; 

2. – cand schimbi piesa care o prelucrezi;

3. – atunci cand lucrul se sisteaza temporar; 

4. – cand se intrerupe curentul electric; 

5. – cand reglezi, ungi sau cureti masina; 

6. – cand masori piesele prelucrate; 

7. – cand indepartezi spanul cazut in menghina; 

13. In cazul unei defectiuni la masina nu incerca sa o repari. Anunta de urgenta maistrul pentru a lua masurile necesare. 

1. Daca simti ca masina curenteaza opreste lucrul si cheama de urgenta electricianul de serviciu  pentru a o repara. 

2. In timpul lucrului la freza fii atent cum intri cu freza in span, deoarece din cauza unei solicitari  rapide, freza se poate sparge si lovi pe cei din jur. 

3. Daca in timpul lucrului se degaja o cantitate mare de span, folositi ochelari de protectie. 4. Pastrati curatenia si ordinea in jurul locului de munca. 

5. La terminarea lucrului lasa totul in ordine si comunica maistrului si muncitorului care te schimba, toate anomaliile si neajunsurile observate in functionarea masinii. 

6. Frezor, nu te atinge cu corpul sau cu obiecte neizolate de instalatii electrice sau de utilajul  electric. 

7. Studiaza si cunoaste regulile primului ajutor in cazul vatamarii prin electrocutare. 

8. Respecta cu strictete aceste instructiuni; fii exigent atat fata de tine cat si fata de colegii tai din  jur in ce priveste respectarea masurilor de securitate la freze.