INSTRUCTIUNI PROPRII DE SECURITATE A MUNCII PENTRU INDUSTRIA POLIGRAFICA

INSTRUCTIUNI PROPRII DE SECURITATE A MUNCII PENTRU INDUSTRIA POLIGRAFICA 

SCOPUL:  

RESPECTAREA REALIZARII CONDITIILOR DE MUNCA IN VEDEREA PREVENIRII ACCIDENTELOR DE MUNCA ŞI BOLILOR PROFESIONALE. 

DOMENIUL:  

SE APLICA INTREGULUI PERSONAL ANGAJAT CORESPUNZATOR  FUNCTIEI EXERCITATE. 

 DOCUMENTE DE REFERINTA : 

LEGEA 319/2006 CU NORMA METODOLOGICA DE APLICARE; H.G. 1091/2006 – CERINTE MINIME S.S.M. – LOCURI DE MUNCA; CARTILE TEHNICE ALE UTILAJELOR SPECIFICE 

INSTRUCTIUNEA: 

Prevederi comune  

1. Angajatorul trebuie sa ia toate masurile necesare pentru ca echipamentul de munca sa fie adecvat sarcinii de munca. 

2. Angajatorul trebuie sa ia toate masurile necesare pentru a asigura ca, pe toata durata sa de utilizare, echipamentul de munca sa fie mentinut, printr-o intretinere adecvata, intr-o astfel de stare incat sa nu prezinte riscuri pentru sanatatea şi securitatea lucratorilor. 

3. Angajatorul trebuie sa ia masurile necesare pentru ca lucrătorii desemnati cu utilizarea echipamentelor de munca sa primeasca o instruire adecvata, inclusiv asupra riscurilor pe care aceasta utilizare o poate prezenta; 

4. Echipamentul de munca trebuie amplasat, instalat şi utilizat astfel incat sa reduca riscurile pentru utilizatori şi pentru ceilalti lucratori, de exemplu prin asigurarea ca exista spatiu suficient intre partile mobile ale echipamentului de munca şi structurile fixe sau mobile din vecinatatea lor.  

5. Angajatorul trebuie sa detina pentru fiecare echipament de munca Cartea tehnica/Manualul de utilizare, in stare corespunzatoare. 6. Operatiile de intretinere trebuie sa poata fi efectuate atunci cand echipamentul de munca este oprit.  

7. Echipamentele de munca vor fi prevazute cu avertizarile şi marcajele necesare pentru asigurarea securitatii. 

8. La fiecare loc de munca vor fi afisate la loc vizibil instructiunile de lucru si de securitate pentru toate echipamentele tehnice, instalatiile si aparatele care intra in componenta locului de munca respectiv. 

9. Echipamentul de munca trebuie sa fie adecvat pentru a proteja contra riscurilor de electrocutare prin atingere directa sau indirecta. Se vor verifica legarea la pamant ca mijloc de protectie impotriva electrocutarii. 

10. Zonele cu risc ridicat şi specific care se ingradesc cu paravane de protectie trebuie sa fie semnalizate prin indicatoare de securitate. 

11. Organele de comanda ale echipamentului de munca trebuie sa fie vizibile şi identificabile cu usurinta şi, daca este necesar, sa fie marcate. 

12. Orice echipament de munca trebuie prevazut cu un dispozitiv pentru oprirea de urgenta care sa-l opreasca complet şi in conditii de securitate. 

Prevederi specifice 

I. Masina rolator derulator 

1. Se va verifica strangerea mandrinei la fixarea rolei de hartie pentru a nu aluneca in timpul functionarii masinii. 

2. Functionarea masinii de rulat-derulat se va face cu aparatoarea de protectie fixata a cutitului taietor. 

3. Se interzice reglarea cutitului taietor in timpul functiionarii masinii. De asemenea este interzis sa se faca verificarea ascutirii cutitului cu mana. 

II. Compresorul de aer cu piston 

1. Deservirea compresorului de aer se va face numai de personal calificat care cunoaste modul de utilizare si instructiunile de siguranta. 

2. Pentru utilizarea in conditii de siguranta a compresorului se vor respecta si instructiunile proprii de securitatea muncii la utilizarea compresorului. 

3. Inaintea oricaror operatii de service sau de intretinere asigurati-va ca a fost intrerupta alimentarea cu energie electrica si ca presiunea din rezervor a fost evacuata, pentru a preveni orice pornire accidentala. 

4. Nu executati nici o reparatie sau operatiuni de reglare la supapa de siguranta si la rezervor. 

4. Nu atingeti corpul cilindrilor, nervurile de racire si conducta de alimentare, deoarece unele repere raman fierbinti si dupa oprirea compresorului.

5. Nu directionati jetul de aer catre oameni sau animale. 

III. Masina de tiparit Centraflex 

1.Operatorii trebuie sa fie constienti de riscurile folosirii acestui tip de masina, pentru evitarea producerii de accidente. 

2. Asezarea rolelor mari de hartie la derulator se va face folosind un dispozitiv mecanic de ridicare. Derulatorul a fost pozitionat la o inaltime potrivita pentru aceasta. 

3. La masa de montaj se va avea grija cand se foloseste o lama ascutita pentru a taia suportul. Realizarea taierii se va face departe de corp. 

4. In zona rolelor tractoare nu trebuie inlaturate sub nici un motiv aparatorile de protectie in timpul functionarii masinii. Daca este necesara curatarea rolelor tractoare acestea trebuie scoase. Nu se vor folosi lame ascutite pentru a inlatura depunerile de pe suprafata rolelor. 

5. La statiile de tiparire se va avea grija la fixarea sau inlaturarea cartuselor de tiparire, unde pot fi prinse degetele. Aparatorile nu vor fi inlaturate sub nici un motiv. Racletele de la statiile de tiparire sunt foarte ascutite, deci se vor manevra cu grija. 

6. Stantele rotative sunt foarte grele, deci se va utiliza un sistem mecanic de ridicare. Aparatorile nu vor fi inlaturate sub nici un motiv, deoarece stantele rotative creaza pericole potentiale de prindere a degetelor. 

7. La unitatea de despicare, despicatoarele sunt pozitionate manual, deci se va avea grija pentru evitarea contactului cu muchia ascutita a lamei. Sub nici un motiv nu se va incerca instalarea sau scoaterea unui despicator cand masina functioneaza. 

8. Uscatoarele sunt dotate cu lampi cu infrarosu, instalate intr-o cutie inchisa. In timpul functionarii pentru o perioada mare de timp, aceasta poate deveni fierbinte. Se va evita contactul cu cutia si cu lampile. 

9. La uscatorul cu ultraviolete UV, lampile au caracteristici de siguranta pentru a preveni expunerea la aceste surse. Expunerea directa la lumina UV poate afecta ochiul. Nu priviti niciodata direct in sursa de lumina, ci doar cu ochelari de protectie. 

IV. La masinile care folosesc lampi cu ultraviolete UV se vor proteja ochii si pielea de contactul direct cu lumina. Deoarece lampile UV lucreaza la tensiuni inalte, numai personalul autorizat poate interveni. Pentru inlocuirea lampilor intrerupatorul general trebuie inchis si asigurat. 

V. Masina de tiparit tip OFSET 

1. Este interzisa introducerea formei si a cauciucului pe cilindrul de imprimare daca masina nu a fost decuplata de la retea. 

2. In timpul functionarii presei sunt interzise interventiile la forma, placa si cauciucul cilindrului. 

3. Este interzis a se adauga cerneala pe valturile de frecare cu spaclul si a se scoate surplusul de cerneala cu maculatura. 

4. Este interzisa scoaterea coalei de hartie intrata stramb in masina cand aceasta este in functiune. 

5. Conducatorul presei va actiona butoanele de comanda numai dupa ce avertizeaza verbal momentul actionarii. 

6. Decaparea placilor-forma OFSET cu solutii de acizi se va efectua numai in bazine de spalare prevazute cu gratare de lemn inclinate. 

7. Curatarea lacului de retus de pe placi se va executa numai dupa pornirea instalatiei de aspiratie locala a mesei de lucru. 

8. Foile de zinc si trimetalice vor fi asezate pe stelaje speciale, astfel ca marginile lor sa nu depaseasca stelajele. 

9. Pentru operatiile de oleofilizare si hidrofilizare, salariatii vor purta manusi de protectie. 

10. La aclimatizarea hartiei se va urmari permanent functionarea instalatiei de incalzire astfel ca temperatura sa nu produca aprinderea hartiei. 

VI. Masina de taiat cu cutit 

1. Masina se manipuleaza numai de lucratori calificati bine instruiti. Este interzis lucrul la masina a persoanelor care nu au calificarea necesara. 

2. Lucratorul este obligat sa curete si sa descongestioneze locul de munca, astfel ca locul destinat materialului pentru taiat sa nu fie ocupat cu materiale taiate sau neridicate la timp. 

3. Este interzis ca lucratorul de la masina de taiat sa regleze mansonul de frictiune. Aceasta operatie se va face numai de catre mecanic. 

4. Lucratorul trebuie sa urmareasca mereu functionarea mansonului de frictiune si a instalatiei de franare, care sunt elementele cele mai periculoase ale masinii. 

5. In timpul punerii in functiune a masinii, este interzis ca lucratorul sa manipuleze hartia pe masa masinii sub cutit. 

6. Pentru masinile la care pornirea masinii se face cu ambele maini, este interzisa pornirea masinii de taiat cu piciorul. 

7. Operatiile de schimbat cutitul, reglarea, repararea si curatirea masinii vor fi executate numai cu motorul oprit.