Instrucțiune proprie de Securitate și Sănătate în Muncă Compresor aer

Instrucțiune proprie de Securitate și Sănătate în Muncă 

Compresor aer 

 

Art.1 Acest echipament se va folosi exclusiv in scopul in care el a fost proiectat si destinat a fi folosit de catre firma producatoare, fara a se efectua improvizatii in exploatare. 

Art.2 La exploatarea acestuia se va tine cont obligatoriu de specificatiile regasite in cartea tehnica de securitate, elaborata de firma producatoare. 

Art.3 Persoanelor neautorizate si necalificate le este interzis sa utilizeze acest echipament. 

Art.4 Mentenanta echipamentului se va face doar de catre personalul autorizat si tinand cont de specificatiile producatorului. 

Art.5 Se va verifica periodic si de fiecare data cand este folosit starea de functionalitate si siguranta in exploatare. 

Art.6 Alimentarea la curent electric, se va face printr-un cablu de curent, care trebuie sa fie in perfecta stare de functionare si sa nu prezinte defectiuni care pot produce un scurtcircuit sau o electrocutare. In cazul in care cablul prezinta defectiuni, se va repara, dupa care se va reutiliza echipamentul in conditii de maxima siguranta. 

Art.7 Dupa utilizare, echipamentul se va depozita intr-un loc sigur fara a stanjeni in vreun fel activitatea celorlalti participanti la procesul de munca si fara a fi expus persoanelor neautorizate. 

Art.8 In timpul functionarii, daca se va depista o problema, se va opri de urgenta si nu se va mai relua pana la remedierea problemei constatate. 

Art.9 Conectarea si deconectarea diferitelor conducte la compresor este permisa numai dupa intreruperea admisiei aerului. 

Art.10 Nu se vor indeparta parti componente ale echipamentului.  

Art.11 Echipamentul se va manui cu grija, nu se va brusca. 

Art.12 Se va lua in considerare intotdeauna ca prin manevrele executate sa nu conduca la o explozie, incendiu sau la alta situatie periculoasa. 

Art.13 Echipament individual de protectie si de lucru specific la utilizarea compresorului cu aer: 

- pantofi/bocanci cu bombeu metalic; 

- salopeta de lucru; 

- ochelari de protectie - (atunci cand exista pericolul de a sari in ochi diferite materiale, substante chimice periculoase).