instructiuni proprii ssm pentru activitatea de receptie si depozitare marfuri

Instructiuni proprii SSM pentru activitatea de receptie si depozitare marfuri  

Marfurile vor fi asezate intotdeauna, pe sortimente si in acelasi loc, in functie de natura lor, in asa fel incat sa fie evitate miscarile inutile, aglomerarea cailor de acces si producerea accidentelor. 

Asezarea si manipularea marfurilor in/din rafturile situate la inaltime, se vor executa cu ajutorul utilajelor de ridicat cu sarcina corespunzatoare. 

Marfurile vor fi asezate in rafturi, in asa fel incat acestea sa nu depaseasca marginile rafturilor. Pentru evitarea rasturnarii si caderii accidentale a marfurilor dispuse in stive se vor lua urmatoarele masuri: 

• categoriile de marfuri trebuie sa se preteze formarii de stive nepericuloase; • stivele vor fi asezate langa perete sau pe podiumuri; 

• stivele vor avea o forma piramidala, iar inaltimea lor maxima va fi de 1,65 m.  Exceptie pot face stivele ornamentale a caror inaltime maxima va fi de 2 m. Se interzice amplasarea marfurilor care ar provoca aglomeratie sau care au o frecventa deosebita pe caile de acces. 

In activitatille de incarcare, descarcare vor fi repartizati numai salariati instruiti in acest scop, prin procesul de instruire salariatii vor primi informatii privind: 

• procedeele tehnice de descarcare-incarcare si transport ale marfurilor; 

• utilaje folosite; 

• locul de depozitare a marfurilor in depozite. 

Caile de acces vor fi amenajate astfel incat sa permita circulatia in ambele sensuri:  • toate caile de acces vor fi nivelate, libere de orice obstacol si iluminate; 

• intre utilaje si stivele de marfuri, latimea cailor de acces va fi de cel putin 1 m. Conducatorul formatiei de lucru va verifica modul de prindere a marfurilor purtate manual sau cu ajutorul utilajelor. 

Utilajele folosite pentru manipularea marfurilor (transpalet, motostivuitor) vor fi verificate inainte de inceperea operatiilor si vor avea forma si rezistenta corespunzatoare, in functie de greutatea marfurilor. 

La transportul si manipularea marfurilor se interzice utilizarea utilajelor uzate, deteriorate sau a celor improvizate. 

Daca marfa de transportat urmeaza a fi purtata pe umar, operatie la care vor fi utilizati mai multi salariati, aceasta va fi asezata pe acelasi umar de catre toti salariatii participanti la operatie, iar ridicarea si coborarea ei se vor face in acelasi timp, la comanda conducatorului formatiei de lucru; in timpul deplasarii, salariatii vor pastra aceeasi cadenta. 

Marfurile cu forme geometrice regulate, precum si cele ambalate in lazi, saci si baloturi care nu contin substante inflamabile, caustice sau corozive vor fi asezate in stive cu randuri intretesute. Inaltimea stivei nu va depasi de 1,5 ori latimea bazei. 

In vederea prevenirii oricarui accident, in timpul executarii operatiilor de manipulare, transport si depozitare a marfurilor se vor lua masuri pentru a nu bloca caile de acces si evacuare stabilite din constructia halei, respectiv se va tine cont, cu maxima atentie, de prezenta lucratorilor in spatiile de manevra, a mijloacelor mecanizate si nemecanizate de manevrare a marfurilor. Operatiile de manipulare, transport si depozitare a marfurilor grele sau cu forme geometrice deosebite, care presupun dificultati mai mari de asigurare a stabilitatii si manevrabilitatii

acestora, vor fi supravegheate permanent de catre conducatorul locului de munca sau de catre alte persoane competente, care vor verifica: 

• daca utilajele si instalatiile folosite corespund scopului specific operatiei efectuate; • daca utilajele si instalatiile folosite se afla intr-o stare tehnica corespunzatoare bunei functionari; • sa nu fie prezente persoane straine, fara responsabilitati, in zona in care se desfasoara activitatea; • sa nu execute astfel de operatii persoane sub varsta de 18 ani. 

Depozitarea materialelor pe rafturi si stelaje se va face in asa fel incat sa nu fie posibila caderea lor. La asezarea in rafturi se va tine seama de greutatea materialelor, cele cu greutate mai mare fiind asezate pe rafturile de jos. Pe politele rafturilor unde se depoziteaza prin manipulare marfuri destinate vanzarii, acestea se vor aseza numai dupa ce se va verifica, in prealabil, daca politele sunt prevazute cu sigurantele de fixare. Manipulantul va sesiza atelierul de intretinere in vederea montarii la politele pe care aseaza marfa, a sigurantelor care lipsesc. In cazul depozitarii materialelor marunte (piese mici, resturi de materiale, etc.) in cutii, peretii acestora trebuie sa reziste presiunii exercitate de materialul din interior si sa nu prezinte deformari sau deteriorari. 

Este cu desavarsire interzisa manipularea marfurilor din raft, prin catarare pe acesta, indiferent de nivelul de inaltime a stelajului. Se interzice folosirea in locul scarilor, a scaunelor, lazilor, pachetelor sau altor obiecte de improvizatie. 

Marfurile vor fi asezate in rafturi in asa fel incat sa nu depaseasca marginile mobilierului. Fara acordul sefului ierarhic, se interzice parasirea locului de munca, realizarea altor activitati ce nu reprezinta sarcini de serviciu sau deplasarea in alte locuri de munca. 

Este interzisa folosirea tehnicii din dotare in alte scopuri decat acelea pentru care afost destinata. Angajatii si ceilalti participanti la procesul de munca sunt obligati sa poarte tinuta de serviciu (de lucru sau de protectie) corect imbracata si stransa pe corp. 

Toate caile de acces ale spatiilor de lucru vor fi mentinute in stare de curatenie, libere, in majoritatea timpului, de orice obstacol, pentru a evita expunerea persoanelor la accidente. Spatiile de evacuare a personalului, in caz de incendiu, vor fi mentinute in stare de curatenie, libere de orice fel de marfa sau obstacol, respectiv semnalizate corespunzator. Se interzice depozitarea marfurilor pe suprafata acestor spatii, in dreptul usilor de evacuare in caz de urgenta sau peste mijloacele de stingere a incendiilor, mascandu-le.