
Organizarea activitatii in situatii de urgenta este esentiala pentru a asigura o reactie rapida si eficienta in fata evenimentelor neprevazute. Indeferent daca este vorba despre dezastre naturale, accidente sau alte incidente critice, un plan bine structurat si coordonat poate salva vieti si poate minimiza daunele.
Instruirea profesionala a salariatilor cuprinde o gama larga de domenii, inclusiv situatiile de urgenta. Acesta este un element al prehatirii profesionale si are scopul de a oferi angajatilor cunostintele si competentele necesare pentru a preveni si a reduce consecintele daunatoare ale situatiilor de urgenta la locul de munca si in cazul organizarilor economici.
Organizarea activitatii in situatii de urgenta
Avand in vedere importanta acestei instruiri, Dispozitiile generale privind instruirea salariatilor in domeniul situatiilor de urgenta au fost aprobate prin Ordinul nr. 712/2005 al Ministerului administratiei si internelor, Monitorul Oficial nr. 599/12.07.2005. Aceste dispotizii contin cele mai importante reglementari pentru organizatiile respective.
Cercetarile specifice si categoriile de instruire
In functie de tipurile de risc specifice, angajatii din domeniul situatiilor de urgenta primesc instructiuni si participa la cursuri, aplicatii, exercitii practice si antrenamente.
In timpul procesului de productie si la locul de munca, angajatii trebuie sa primeasca instruire continua si sustinuta despre gestionarea situatiilor de urgenta.
Este responsabilitatea conducatorului institutiilor publice, patronilor si managerilor operatorilor economici sa asigure ca toti angajatii sunt instruiti in conformitate cu nivelul de pregatire al angajatilor si cu specificul operatiunilor pe care le desfasoara fiecare unitate.
Operatorii economici care desfasoara activitati care prezinta pericole de accidente majore in care sunt implicate substante periculoase sunt obligati sa respecte si reglementarile stabilite in anumita legislatie.
In timpul angajarii si ulterior, angajatii sunt instruiti in domeniul sitiatiilor de urgenta prin urmatoarele tipuri de instruire:
- Instructajul introductiv general;
- Instructajul specific locului de munca;
- Instructajul periodic;
- Instructajul pe schimb, acolo unde situatia o impune;
- Instructajul special pentru lucrari periculoase;
- Instructajul la recalificarea profesionala;
- Instructajul pentru personalul din afara operatorului economic sau al institutiei;
Instructajul introductiv general
Instructiunile introductiv generale sunt concepute pentru a invata despre:
- Sistemul de reguli pentru operatorul economic sau institutie, precum si pentru managementul situatiilor de urgenta;
- Gestionarea situatiilor de urgenta la nivelul institutiei sau al operatorului economic;
- Planificarea resurselor si mijloacelor tehnice actuale pentru implementarea masurilor de protectie civila si de aparare impotriva incendiilor;
- Cum sa actionezi daca apare o situatie de urgenta ca urmare a aparitiei unui tip de risc existent;
- Masurile necesare pentru a reduce si elimina efectele situatiilor de urgenta.
Urmatoarea categorie de oameni participa la instructajul introductiv general:
Nou-angajati, indiferent de forma sau durata contractului de munca:
- Angajati care sunt detajati sau transferati de la o unitate la alta;
- Lucratori temporari, sezonieri sau zilieri;
- Elevii si studentii din institutiile de invatamant secundar si liceal care participa la practica.
Reglementarile interne stabilesc instructiuni introductive generale, care se bazeaza pe specificul activitatii desfasurate, complexitatea procesului tehnologic, nivelul de risc rezultat din clasificarea unitatilor din punct de vedere al protectiei civile si nivelul de pregatire al participantilor, dar sa nu fie mai mic de 8 ore.
Un nivel minim de cunostinte necesare este stabilit pentru fiecare grup de personal care participa, iar dupa instructajul introductiv-general, persoanele care au primit instructiuni vor fi evaluate prin teste care evalueaza cunostintele lor anterioare.
Nu vor fi acceptate la locul de munca persoanele care nu au dobandit cunostintele necesare pentru instructajul introductiv general.
Instructajul specific locului de munca
Instructajul specific locului de munca se da individual dupa instructajul introductiv general de catre seful locului de munca respectiv.
Acest instructaj are scopul de a asigura ca participantii sunt constienti de:
- Caracteristicile fizico-chimice ale materialelor, produselor si substantelor utilizate la locul de munca;
- Conditiile care pot provoca accidente chimice, avarii tehnologice si riscuri de incendiu si explozie specifice la locul de munca;
- Descrierea, functionarea, supravegherea si metodele de interventie pentru instalatiile si sistemele de siguranta ale masinilor si utilajelor de la locul de munca inclusiv cele de prevenire a avariilor tehnologice;
- Descrieri, functii, locatii si modalitati de operare ale instalatiilor, utilajelor, aparatelor, dispozitivelor si sistemelor de protectie impotriva incendiilor;
- Conceptul de interventie in situatii de urgenta, precum si continutul documentelor operative de raspuns;
- Responsabilitati specifice privind prevenirea situatiilor de urgenta si protectia civila.
Durata instructajului la locul de munca este determinata de complexitatea activitatii si nu poate fi mai mica de opt ore.
Demonstratiile practice trebuie sa urmeze problemele teoretice prezentate in cursul de instruire specifica la locul de munca.
Oamenii instruiti nu pot fi angajati decat dupa ce au fost verificati prin teste cu privire la nivelul de cunostinte pe care le poseda.
Instructajul periodic
Instructajul periodic dureaza cel putin doua ore pentru toate categoriile de salariati si are scopul de a imbunatati, completa si detalia cunostintele dobandite din instructajul introductiv general si din instructajul specific locului de munca.
Invatamantul periodic se realizeaza pe baza tematicii anuale si a programului de instruire aprobat de manageri, patroni sau conducatori ai institutiei.
Graficul anual de instruire include periodicitatea cursurilor, locatiile de munca, categoriile de salariati si zilele in care se desfasoara esalonat.
Conducerea operatorului economic sau a institutiei publice stabileste timpul dintre cele doua instructaje regulate in functie de conditiile de munca.
In urmatoarele situatii, instructajul regulat este necesar:
- In cazul in care un angajat a lipsit de la locul de munca timp de mai mult de 30 de zile calendaristice;
- Cand procesele tehnologice au fost modificate sau cand au fost introduse noi tehnologii;
- La incheierea unei situatii de urgenta;
- Atunci cand legislatia specifica privind situatiile de urgenta sau standardele de securitate a muncii au suferit modificari;
In fiecare an, se efectueaza o verificare de baza care evalueaza nivelul de insusire si cunostinte ale problemei care constituie obiectivul instructajului periodic. Rezultatele sunt documentate in fisa individuala de instructaj.
Instructajul pe schimb
Instructajul pe schimb se aplica la intrarea in schimbul de lucru atunci cand angajatii desfasoara activitati in locuri de munca cu risc major, deoarece exista factori de risc care ar putea provoca situatii de urgenta.
Acest instructaj nu va dura mai mut de zece pana la cinsprezece minute.
De obicei salariatii din tura de serviciu primesc instructiuni pe schimb pentru a le informa despre principalele reguli si proceduri de prevenire a situatiilor de urgenta.
Conducerea schimbului semneaza in registru de predare-primire a schimbului.
Instructaj special pentru lucrari periculoase
Inainte de inceperea lucrarilor care implica existenta unor factori de risc care pot determina sau favoriza producerea anumitor tipuri de risc, se aplica instructiunile speciale pentru lucrari periculoase.
Instructiunile speciale pentru lucrari periculoase sunt distribuite astfel:
- De catre directorul formatiei de lucru cu privire la tehnologia de executie;
- De catre directorul locului de munca, cu privire la conditiile tehnologice.
Instructajul la recalificarea profesionala
Toate categoriile de salariati care au participat la un astfel de curs de formare profesionala primesc instructiuni pentru recalificarea profesionala.
Urmatoarele se vor lua in considerare atunci cand se stabileste problema instructajului de recalificare profesionala a persoanelor care il afecteaza, durata necesara si modul in care se verifica cunostintele:
- In cazul persoanelor care sis vor continua munca la acelasi loc de munca inainte de a se transforma in cariera, managerul locului de munca va prelucra cu acestea numai elementele specifice ale instructiunii specifice locului de munca pe care le considera necesare din cauza noilor sarcini de munca pe care trebuie sa le indeplineasca.
- Inainte de recalificarea profesionala, inclusiv pentru angajatii recrutati din randul somerilor dupa formarea profesionala, se vor respecta prevederile art. 16-20 din ordin.
- Pentru persoanele care urmeaza la lucreze pentru un alt operator economic sau o alta institutie, acestea sunt considerate nou-angajate si vor fi supusi categoriilor de instructaj legale.
Instructiuni pentru angajati care nu fac parte dintr-un operator economic sau institutie publica
Pentru persoanele care lucreaza temporar in zonele din incinta operatorului economic sau a institutiei publice unde exista factori de risc care ar putea provoca situatii de urgenta, personalul din afara operatorului economic sau a institutiei publice primeste instructiuni.
Conducatorul institutiei publice, managerul sau patronul stabileste locatia instructajului in incinta operatorului economic sau a institutiei.
Personalul care nu face parte din operatorul economic sau din institutie primeste instructiuni de la personalul de specialitate in domeniul protectiei civile, de cadrul tehnic cu atributii in domeniul prevenirii si stingerii incendiilor, de seful serviciului de urgenta sau de seful locului de munca in care este necesar.
Un proces verbal intocmit special pentru a consemna efectuarea instructajului pentru personalul care nu face parte dintr-un operator economic sau o institutie publica contine tabelele cu numele, prenumele si semnatura persoanelor instruite, precu si problema prezentata.
Inregistrarea si confirmarea instructajului
In functie de situatie, instructajul in domeniul situatiilor de urgenta poate fi certificat prin inregistrari in fisa individuala de instructaj in domeniul situatiilopr de urgenta. In registrul de predare-primire a schimbului sau in procesele verbale de instruire.
Fisele de instructiuni individuale sunt create pentru fiecare angajat. Dupa efectuarea instructiunilor, fiecare fisa de instructiuni trebuie completata cu pasta sau cerneala.
Atunci cand instructajul este finalizat, fisa individuala de instructaj pentru situatii de urgenta se semneaza de persoana care a instruit si de persoanele care au efectuat si verificat instructajul.
Conducatorii locurilor de munca sunt responsabili pentru mentinerea fiselor individuale de instructiuni de urgenta pentru angajatii din subordine.
Materialele care sunt necesare pentru instruire
Pentru a crea materiale de instruire pentru situatii de urgenta, este esential sa se acorde atentie urmatoarelor standarde:
- cerinte generale;
- cerinte specifice pentru manuale si cursuri;
- nevoi specifice pentru afise;
- nevoi specifice pentru filme;
- exigentele specifice pentru testele de verificare.
Dispozitii finale: responsabilitati
Tuturor operatorilor economici sau institutiilor publice le se va implementa un program de instruire a angajatilor.
In cazul in care un imobil (o cladire sau o amenajare) este folosit simultan de mai multi utilizatori, propietarul cladirii va pune la dispozitia utilizatorilor procedurile specifice pentru instructiunile introductive generale. Cu toate acestea, efectuarea celorlalte categorii de instructiuni ramane in responsabilitatea utilizatorului.
Propietarul imobilului sau al amenajarii stabileste intervalele de timp pentru instructajul periodic prin contracte, conventii, intelegeri de inchiriere sau locatii de gestiune.
Utilizatorul trebuie sa demonstreze ca toti angajatii sai poseda cunostintele si problemele abordate in instruire.
Intreprinderile, managerii, patronii, utilizatorii, proprietarii, administratorii sau alte persoane care indeplinesc functii similare ar trebui sa se asigure ca toate documentele care arata modul in care a fost planificata si efectuata instructiunea in domeniul situatiilor de urgenta sunt pastrate.